Een crematie

Een laatste afscheid

 

 

 

Foto afkomstig van funeraltoys.com

Een crematie regelen

Als je kiest voor een crematie wordt het overleden lichaam verbrand. Dit gebeurt in een crematorium. Hier is een crematieoven aanwezig; dit is een verbrandingsoven die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te kunnenĀ verbranden. Het cremeren gebeurt meestal direct na de uitvaartdienst.

In Midden-Delfland, Delft en omstreken zijn diverse crematoria aanwezig. Denk aan: Crematorium Iepenhof in Delft, Crematorium Eikelenburg in Rijswijk, crematorium Ockenburgh en Haagse Duinen in Den Haag, crematorium Meerbloemhof in Zoetermeer, crematorium Rhijnhof in Leiden en crematorium Hofwijk in Rotterdam.

Je bent niet verplicht voorafgaand aan een crematie de afscheidsdienst ook bij het crematorium te houden. De ceremonie kan ook ergens anders plaatsvinden waarna we je dierbare naar het crematorium brengen.

Wat gebeurt er bij cremeren?

De crematieoven wordt voorverwarmd naar een temperatuur van 800 tot 1000 graden Celsius. Zodra de oven op de juiste temperatuur is wordt de overledene in de kist of in een ander omhulsel in de crematieoven geplaatst. Er wordt altijd maar Ć©Ć©n overledene per keer gecremeerd.

Iedere overledene wordt geĆÆdentificeerd. Identificatie gebeurt door controle van het registratienummer op de kist met het registratienummer op het registratieformulier. Daarnaast gaat er altijd een vuurvast steentje mee met een uniek nummer. Dit crematie steentje zit altijd bij de as die overblijft na een crematie. Het steentje is namelijk bedoelt als identificatiemiddel van de as van de overledene.
Het crematieproces duurt een uur tot anderhalf uur. Wat er overblijft zijn de botten van het lichaam. Deze worden vermalen tot het wit-grijze poeder dat we kennen als as. Je krijgt de as niet meteen mee. Wettelijk moet de as een maand bij het crematorium blijven voordat je deze op mag halen. Meer over cremeren lees je in mijn blog 15 weetjes over cremeren.

Aanwezig zijn bij het crematieproces

Ik bespreek altijd de mogelijkheid of je mee wil gaan naar de ovenruimte. ā€œIk ben meegegaan omdat ik weleens wilde zien hoe het allemaal gaatā€, heb ik meer dan eens terug gehoord van nabestaanden. En ik snap het maar al te goed. Want hoe kun je weten hoe het eraan toe gaat als je er nooit zelf bij bent geweest?

Het blijft een persoonlijke keuze, maar ik vind het belangrijk dat je als nabestaande weet dat de mogelijkheid bestaat om je dierbare tot het laatst te begeleiden. Het hoeft niet maar het kan wel. Weet ook dat je altijd op je beslissing terug mag komen. Stel je hebt van tevoren aangegeven dat je mee wil om je dierbare te begeleiden en op het moment suprĆŖme voel je je er niet goed bij. Dan kun je er altijd op terugkomen.

Asbestemming

Wat je uiteindelijk wil doen met de as van je dierbare mag je zelf bepalen. Weet dat er vele mogelijkheden voor asbestemming zijn.

Je kunt de as thuis bewaren, dat kan een heel fijn gevoel geven. Of je kunt jouw dierbare bij je dragen door as te laten opnemen in een sieraad, zoals een medaillon, een armband of een ring.
As verstrooien is een andere optie. Dit kan op een geliefde plek bij jou in de buurt zijn, of op het water als je dierbare daarvan hield. Ga met een boot de zee of rivier op en verstrooi de as of maak zelf bootjes van wateroplosbaar papier, doe er wat as in en laat je bootje(s) wegdrijven. Je kunt ook as vanuit een heliumballon in de lucht laten verstrooien of een vuurpijl laten vullen met (een deel van de) as en deze de lucht inschieten.

Het is ook mogelijk om een urn te begraven in een urnengraf of een plek te geven in een urnenmuur. Bijzetting in een bestaand graf is ook vaak mogelijk. Op deze manier is er dus een plek waar je naartoe kunt gaan.

Resomeren

Je hoort er de laatste tijd steeds vaker over: resomeren. Resomeren wordt ook wel watercrematie genoemd. Resomeren is in Nederland nu nog niet mogelijk, maar dat gaat binnenkort veranderen.

Het is een nieuwe manier van lijkbezorging. In de Wet op de lijkbezorging staat onder andere wat er moet gebeuren met het lichaam van een overledene. De keuze is hierbij vooralsnog: begraven, cremeren of ter beschikking stelling aan de wetenschap. Resomeren komt er als nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Dit gebeurt zodra de Wet op de Lijkbezorging is aangepast. De verwachting is dat dit in de eerste helft van 2022 gaat gebeuren. Den Haag is een van de eerste plaatsen waar resomeren van een lichaam straks mogelijk is. Meer over resomeren lees je in mijn blog: Resomeren: wat is dat nu eigenlijk?

Wil je meer weten over cremeren bij jou in de buurt?

Stuur me een berichtje via 06 26 302 501 of via de mail naar info@stellalarauitvaartzorg.nl