Een begrafenis

Naar de laatste rustplaats

 

 

 

Een begrafenis regelen

Als je kiest voor begraven heb je een plek om naartoe te gaan. Een plek om te gedenken en herdenken. Dat kan heel fijn zijn. In bijna iedere stad of dorp is wel een gemeentelijke begraafplaats aanwezig, zo ook in Midden-Delfland, Delft, Den Haag en omstreken.

Ook zijn er enkele bijzondere begraafplaatsen, die worden beheerd door kerkelijke of particuliere instanties. Als je daar begraven wilt worden zijn daar vaak voorwaarden aan verbonden. Zo kan een graf op een katholieke begraafplaats bij een kerk bijvoorbeeld alleen worden toegekend aan ingeschreven parochianen.

Bij begraven heb je altijd de keuze voor een algemeen graf of een eigen graf.

Een algemeen graf

Bij een algemeen graf kom je met meerdere personen in een graf te liggen. Je kent die andere personen niet. Op de meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen er maximaal drie mensen in een algemeen graf begraven worden. De gemeente bepaalt wie er in het graf begraven wordt. Je weet dus niet van tevoren of je de eerste, tweede of laatste persoon in het betreffende graf bent. Bovenop het graf van een algemeen graf zijn vaak meerdere herdenkingsmonumenten te vinden. Voor iedere overledene een eigen steen. Een algemeen graf wordt meestal voor 10 jaar uitgegeven. Dit is overeenkomstig de wettelijke grafrust van tenminste tien jaar.

Een eigen graf

Een eigen graf, ook wel een particulier graf genoemd, is een eigen graf wat je huurt van de begraafplaats. Vaak is een particulier graf voor twee of drie personen. Bij veel begraafplaatsen is het mogelijk zelf een plek uit te kiezen waar je wil dat jouw dierbare begraven wordt.
Het verschil met een algemeen graf is dat je bij een particulier graf zelf bepaalt wie erin komen te liggen. Degene die het graf huurt is de rechthebbende van het graf en mag dit bepalen. Dit gebeurt meestal in overleg met andere familieleden. Ook kun je bij een eigen graf zelf kiezen hoe lang je het graf wilt huren. Vaak kan dit voor een termijn van 10, 20 of zelfs 30 jaar. Na de gekozen periode kan, tegen betaling verlenging geregeld worden. Op sommige begraafplaatsen is het ook mogelijk een graf voor onbepaalde tijd aan te kopen.

Wil je meer weten over begraven bij jou in de buurt?

Stuur een berichtje via onderstaand formulier en ik neem contact met je op. Of stuur me een whats app bericht of bel me op 06 26 302 501.