Na de uitvaart

Ook na de uitvaart kun je op me rekenen.

 

 

 

Nazorg na de uitvaart

Ongeveer twee tot vier weken na de uitvaart neem ik contact op om een nagesprek in te plannen. Tijdens dat gesprek kijken we terug op de uitvaart. Is alles gegaan zoals je je had voorgesteld?

Ook bespreken we praktische zaken, zoals de mogelijkheden voor een bedankkaart, alsook mogelijkheden voor een mooie urn of andere asbestemming of de keuze voor een monument op de begraafplaats. Of misschien zijn er nog administratieve zaken te regelen en kan ik je daarbij helpen. Ook vind ik het belangrijk aandacht te geven aan hoe het met je gaat en wat er voor jezelf misschien nog nodig is.

Het gouden rouwboek

Van rouwverwerking naar rouwverweving

Tijdens een training die ik volgde over rouw en verlies werd er gesproken over rouwverweving in plaats van rouwverwerking. Ik vind dat een heel mooi woord en het drukt ook precies uit hoe omgaan met verlies gaat. Het rouwen is niet een verwerking van het verlies, je leert leven met het verlies. Je leert het te verweven in je nieuwe leven. Zo heeft Manu Keirse het later ook verwoord. Hij is dè Vlaamse autoriteit als het om rouw en verlies gaat.

Verwerken kun je interpreteren als iets dat over gaat. Alsof je op een gegeven moment niet meer rouwt of geen verdriet meer hebt. Zo werkt het niet. Je verdriet zal minder worden, het slijt, maar het gaat niet weg. Het wordt een onderdeel van je leven, je verweeft het met je leven.

Om je steun en troost te geven krijg je van mij na de uitvaart het Gouden Rouwboek. Dit boek staat vol interviews, ervaringsverhalen, inspirerende quotes, troostende gedichten en verschillende visies op verlies. Maar ook vind je er inspiratie voor boeken, documentaires en podcasts over rouw en verlies én de mooiste rouwkunst die Nederland te bieden heeft. Van urnen tot sieraden, van altaartjes tot bomen en van grafstenen tot verzilverde bloemen.

Naast al het verdriet is er ook zoveel moois te vinden in de wereld van rouw, en gelukkig wordt al dat moois steeds meer. Al die mooie initiatieven zijn samengebracht in Het Gouden Rouwboek.