Veelgestelde vragen

Ik geef je er antwoord op

 

 

 

Hoe snel moet een begrafenis of een crematie plaatsvinden?

In de wet staat dat je binnen zes werkdagen na het overlijden begraven (of gecremeerd) moet zijn. Daarbij telt de dag van overlijden niet mee. Omdat het om werkdagen gaat, kan het zijn dat er door een weekend of feestdag(en) meerdere dagen tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart zit. Ook kan er in bijzondere gevallen uitstel bij de burgemeester van de gemeente worden aangevraagd. Bijvoorbeeld als je familielid uit het buitenland wil overkomen.

Ben jij in dienst van een crematorium of begraafplaats?

Nee, ik ben een zelfstandige uitvaartondernemer. Dit betekent dat ik niet gebonden ben aan een bepaald crematorium of begraafplaats. Stel je wilt een crematie laten plaatsvinden in een Yarden crematorium dan hoef je daarvoor niet bij een Yarden uitvaartverzorger te zijn. Elk crematorium of begraafplaats verzorgt overigens alle ceremonies los van welke onderneming dan ook.

Wat kost een uitvaart?

Dit is volledig afhankelijk van je wensen. Een klein, intiem afscheid in besloten kring brengt andere kosten met zich mee dan een uitvaart op een bijzondere locatie waar veel mensen worden uitgenodigd. Ook de keuze voor een kist, het soort vervoer, wel of geen advertentie in de krant, een thuisopbaring of opbaring in een rouwcentrum. Alles heeft zijn prijskaartje. Gemiddeld kost een uitvaart tussen de € 5.000,- en € 10.000,-. Dat is een fors bedrag en daarom zorg ik, zodra we alle wensen besproken hebben, voor een kostenbegroting die we samen doornemen. Dat voorkomt verrassingen achteraf.

Moet mijn overleden dierbare persé in een kist?

Nee, dat hoeft niet. De wet geeft aan dat het lichaam van een overleden persoon in een omhulsel begraven of gecremeerd moet worden. Dit kan behalve een kist ook een mooie mand zijn of een wade. Dit is een doek van zachte stof, bedoelt om een overledene in te wikkelen. De overledene ligt in de doek op een opbaarplank, in een mand of in een uitvaartkist.

Welke coronamaatregelen gelden er nu bij uitvaarten?

Alle coronamaatregelen zijn opgeheven. Nergens geldt meer 1,5 meter afstand. Dit betekent dat er geen beperkingen meer zijn aan het aantal mensen dat genodigd kan worden voor de uitvaart. Online een dienst bijwonen blijft uiteraard wel mogelijk. 

Mag je een overledene nog aanraken?

Natuurlijk mag dit. Jouw dierbare is zo eigen voor jou dat het juist heel fijn kan zijn hem of haar nog even aan te raken. Een zoen geven op het voorhoofd kan ook. Het is wel verstandig om na het aanraken van je dierbare je handen even goed te wassen. Een overledene heeft nu eenmaal diverse bacteriën bij zich en daar moet je voorzichtig mee omgaan voor jezelf.

Moet een uitvaart in een aula plaatsvinden?

Nee, dat hoeft niet. Je bent helemaal vrij om et afscheid van jouw dierbare te houden daar waar jij wil. Dit kan ook in het favoriete restaurant van jouw dierbare zijn, een plaatselijk kerkje, in de sportkantine waar jouw dierbare vaak kwam, in de natuur (sommige crematoria hebben een buitenaula) of op een boot. Er zijn vele mogelijkheden.

Mag de kist open tijdens de uitvaart?

Ja, dat mag. Het is volledig aan jou als nabestaanden of je de kist (of mand of wade) waar je dierbare in ligt nog open wilt hebben op de dag van de uitvaart.

Mag ik zelf de rouwauto rijden?

Ja, dat mag. Er zijn vervoersbedrijven waar je een rouwauto kunt huren waardoor je de mogelijkheid hebt jouw dierbare zelf te rijden. Overigens mag je je dierbare ook met je eigen vervoer begeleiden. Dus heb je een grote auto en bus of iets anders beschikbaar waar jouw dierbare in vervoerd kan worden, dan kan dit ook.

Moet je een rouwauto kiezen voor de uitvaart?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt jouw dierbare ook (laten) vervoeren in een authentieke oud Volkswagen busje, op de rouwfiets, op de zijspan van een motor, in een caravan, op een boot of met een koets. Er zijn vele mogelijkheden. Overigens mag je je dierbare ook met je eigen vervoer begeleiden. Dus heb je een grote auto en bus of iets anders beschikbaar waar jouw dierbare in vervoerd kan worden, dan kan dit ook.

Waarom worden er weleens vingerafdrukken van een overledene gemaakt?

Dat is om een tastbare herinnering van je dierbare te hebben. De vingerafdruk(ken) kun je namelijk verwerken in een sieraad: een ring of een ketting. Zo draag je altijd iets tastbaars van je dierbare bij je.

Heb jij een vraag voor mij?

Stuur me een berichtje via 06 26 302 501 of via de mail naar info@stellalarauitvaartzorg.nl