Een overlijden

Geen haast. Neem even rustig de tijd.

 

 

 

Wat te doen bij een overlijden?

Als eerste wil ik je meegeven dat er na een overlijden geen reden is tot haast. Veel mensen denken dat er direct van alles moet gebeuren. Natuurlijk wil je dat er een mooi afscheid geregeld gaat worden, maar neem vooral even rustig de tijd. Neem de tijd om de situatie op je in te laten werken. Ga eventueel bij je dierbare overledene zitten en neem een moment voor jezelf. Je kunt diegene gerust aanraken als je wilt.

Als je dierbare overlijdt moet je een arts waarschuwen. Bel hiervoor met de huisarts van je dierbare. Is het midden in de nacht? Gewoon bellen! De arts stelt de dood vast en geeft een officiële verklaring van overlijden af.

Als de huisarts is geweest kun je mij bellen. Ik ben dag en nacht, zeven dagen per week bereikbaar (op 06 26 302 501). Met of zonder uitvaartverzekering; je kunt altijd bij mij terecht. Je bent namelijk niet verplicht je uitvaart door je verzekeraar te laten uitvoeren.

We bespreken hoe snel ik naar je toe zal komen. Als ik er ben kijk ik en bespreek ik wat er op dat moment nodig is. Het is fijn als de uitvaartwensen van jouw dierbare bekend zijn. Als dit niet zo is, bespreek ik wat de mogelijkheden zijn. Ik ben er voor je en begeleid je in alle rust, stap voor stap en met liefde.

Laatste zorg voor jouw dierbare

Een van de eerste dingen die ik met je zal bespreken is de verzorging van jouw dierbare. Soms vragen mensen mij waarom hun dierbare verzorgd moet worden? De belangrijkste reden om jouw dierbare te verzorgen is om ervoor te zorgen dat er op een mooie en liefdevolle manier afscheid kan worden genomen.

Jouw dierbare gaan we samen met mijn collega’s wassen en aankleden. Ik zal je altijd adviseren bij de verzorging aanwezig te zijn en daar waar het goed voelt ook zelf iets te doen. Denk aan sokken aantrekken, haren kammen, een bril opzetten of nagels lakken. Het is heel waardevol en fijn als je bij de verzorging van jouw dierbare kunt helpen. Hoewel het emotioneel en intens kan zijn, draagt het ook bij aan het verweven van het verlies in je leven.

Opbaring van jouw dierbare

Na de verzorging bespreken we waar jouw dierbare de dagen tot aan de uitvaart mag blijven. Dit wordt de opbaring genoemd. Dit kan bijvoorbeeld thuis zijn in je eigen vertrouwde omgeving. Het voordeel hiervan is dat jij en de mensen om je heen de mogelijkheid hebben dag en nacht bij je dierbare te zijn. Het biedt de mogelijkheid rondom je overleden dierbare ‘gewoon’ te leven, praten, herinneringen te delen, te huilen en ja, ook te lachen.  Het kan hierdoor ook gewoner worden om iemand dood te zien en langzaam te zien veranderen. Voor jongere kinderen en kleinkinderen is dat ook heel waardevol. Je dierbare kan op bed worden opgebaard, in een kist of een zogenaamde opbaarplank.

Het is ook mogelijk je dierbare op te baren in een uitvaartcentrum (ook wel rouwcentrum genoemd) bij jou in de buurt. Tegenwoordig bieden zij vaak ook een eigen familiekamer (24-uurskamer). Je krijgt dan een sleutel van de ruimte waar je dierbare overledene verblijft, zodat je hem/haar zo vaak kunt bezoeken als je wilt. Indien een uitvaartcentrum hierover niet beschikt of als er geen familiekamer beschikbaar is, kun je je dierbare op afspraak bezoeken.

Jouw uitvaartwensen

Denk jij weleens na over je eigen uitvaart? Als je al eens iemand hebt verloren is dat meestal het moment dat je zelf gaat nadenken over je eigen afscheid. Weet je of je begraven of gecremeerd wil worden? Of je thuis of in een uitvaartcentrum zou willen verblijven? Welke muziek er gedraaid mag worden? Welke sfeer jouw afscheid mag uitstralen? Allemaal dingen waar je vooraf al over na kunt denken. Het is heel fijn als je jouw wensen van tevoren vastlegt en ook kenbaar maakt aan jouw dierbaren. Of help een van jouw dierbaren bij het invullen ervan. Het uitvaarwensenboekje kun je hieronder gratis downloaden.

Hoe zou het voor je zijn als je een professionele uitvaartverzorger hebt, die:

Dag en nacht voor je klaarstaat

Jou stap voor stap op weg helpt richting de dag van de uitvaart

Naar je luistert, met je meedenkt en adviseert

Jou ontzorgt waar nodig maar je ook dingen zelf laat doen

Rust en ruimte biedt voor ieders eigen inbreng

Samen met jou een afscheid verzorgt dat past bij jouw dierbare

Zo snel als mogelijk een kostenbegroting voor je opstelt zodat je weet waar je aan toe bent

Weet welke mogelijkheden er allemaal zijn om het afscheid zo eigen en persoonlijk mogelijk te maken

Dit is wat je kunt verwachten wanneer ik samen met jou de uitvaart voor jouw dierbare mag verzorgen.

Wil je eerst eens kennismaken?

Stuur een berichtje via onderstaand formulier en ik neem contact met je op. Of stuur me een whats app bericht of bel me op 06 26 302 501.