Kinderen en uitvaart

Begeleiding en aandacht voor ieder kind bij een overlijden

 

 

 

Kinderen helpen om te gaan met de dood

Ook kinderen kunnen in hun jonge leven te maken krijgen met een overlijden. Wat kun je dan het beste doen als ouder? Hoe kun je je kind helpen om te gaan met de dood? Ik kan je er bij begeleiden.

Een uitvaart met je kind

Een overlijden van opa of oma, een schoolvriendje, een kennis van papa of mama of misschien van papa of mama zelf. We denken er liever niet aan, maar het kan ook jouw kind overkomen. Vaak vragen familieleden mij of je (jonge) kinderen wel moet betrekken bij de dood.

Mijn antwoord is: ja. De dood hoort nu eenmaal bij het leven en als ouder of ander familielid van een kind ben jij de voorbeeldfiguur. Hoe lastiger jij doet om het kind te betrekken, hoe moeilijker het voor het kind is om ermee om te gaan. Er is wat mij betreft dus ook geen leeftijdsgrens als het gaat om je kind wel of niet meenemen naar een uitvaart. Zolang er maar rekening met hen wordt gehouden. Ik zal dan ook altijd, als er kinderen bij de uitvaart zijn, hen betrekken op een manier die past bij hun leeftijd.

Begrip van de dood

Hoe een kind reageert op de dood is afhankelijk van hoe oud hij/zij is, hun persoonlijkheid en eerdere ervaringen met de dood. Een heel jong kind heeft nog geen benul van de dood, terwijl een kind dat naar school gaat al veel meer zal begrijpen en ook meer besef heeft van de onomkeerbaarheid van de dood.

Een belangrijke leidraad hierbij is als je kind vragen stelt over de dood hij of zij eraan toe is om het antwoord te horen. Als ouder hoef je bij je antwoord niet te veel uit te weiden; wees duidelijk en helder in de beantwoording van de vragen die je kind heeft.

Betrek kinderen bij de uitvaart

Het is voor kinderen spannend maar ook fijn als ze voor en/of tijdens de uitvaart iets praktisch mogen doen.

Voorafgaand aan de uitvaart kunnen kinderen bijvoorbeeld helpen met het uitzoeken van kleding voor de overledene of helpen bij de laatste verzorging of hierbij aanwezig zijn.

In de dagen naar het afscheid kunnen kinderen de overledene bezoeken en aanraken als zij dat willen, of tekenen of schrijven op de kist en helpen met het dichtschroeven van de kist.

Op de dag van de uitvaart is het mogelijk voor de rouwauto uit te lopen, of een kaarsje te branden of een gedicht voor te dragen.

Het is belangrijk voorafgaand aan de dag van de uitvaart goed uit te leggen wat er die dag gaat gebeuren. Ik heb daarvoor rouwlego beschikbaar maar ook diverse kinderboeken die ik je kan uitlenen.

Boeken kinderen en uitvaart

Afscheid nemen van je kind

Het is niet te bevatten, maar ook kinderen overlijden. Je eigen kind verliezen is het meest onnatuurlijke wat er is. En toch, het gebeurt. Soms tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte of vlak daarna. Of in de volle bloei van het leven van jouw kind. Hoe verschrikkelijk de dood van je kind ook is, het afscheid moet zo mooi mogelijk zijn en passend bij jouw kind. Daar kan ik je behulpzaam bij zijn. Het verdriet kan ik niet wegnemen. Wel kan ik je ontzorgen, er voor je zijn. Ik zal alles doen wat ik kan om de best mogelijke uitvaart te regelen, samen met jou, passend bij jouw gezin en bij je kind waar je afscheid van moet nemen. We doen het samen, je hoeft het niet alleen te doen.

Wil je meer informatie?

Stuur me een berichtje via 06 26 302 501 of via de mail naar info@stellalarauitvaartzorg.nl