15 Weetjes over cremeren

Cremeren Stella Lara Uitvaartzorg - Crematie oven van LEGO

0

Een tijdje geleden verscheen een onderzoek uitgevoerd door DirectResearch waaruit bleek dat zes op de tien Nederlanders na hun dood gecremeerd wil worden. Onlangs kwam uit onderzoek van Monuta naar voren dat 1 op de 10 Nederlands kiest voor cremeren om financiële redenen. Cremeren is al jaren populairder dan begraven. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je kiest voor cremeren? Hoe lang duurt een crematie? Waar bestaat de as uit? En wat kost cremeren? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat gebeurt er bij een crematie?

Voor het cremeren van een overledene is een crematieoven nodig. Dit is een verbrandingsoven die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te kunnen verbranden. Voordat een overledene gecremeerd kan worden wordt de oven voorverwarmd naar een temperatuur van ca. 800 graden Celsius. De kist met de overledene wordt bij de start van het crematieproces in de crematieoven geplaatst.

Hoe lang duurt het crematieproces?

De duur van het crematieproces is afhankelijk van het soort oven, het gewicht van de overledene en van de kist of het omhulsel waar de overledene in ligt. Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf à twee uur.

Kan iemand ook zonder kist gecremeerd worden?

Nee, cremeren kan niet zonder kist. Bij een crematie is het verplicht het lichaam te bedekken en op een platte onderkant te leggen met een opstaande rand. Dit komt omdat het lichaam anders niet in de crematieoven kan worden geplaatst. Daarnaast is hetgeen waar de overledene in ligt of op ligt namelijk nodig voor het verbrandingsproces. De kist of het omhulsel wordt ook niet meer geopend voorafgaand aan een crematie. Alles wat zich bij de overledene bevindt wordt mee verbrandt.

Wat mag er mee met je dierbare die gecremeerd wordt?

Een crematieoven kan niet tegen elektrische apparaten, daarom wordt bij een overledene die een pacemaker draagt en gecremeerd wil worden, de pacemaker vooraf verwijderd. Daarnaast zijn andere elektrische apparaten, zoals een mobiele telefoon of andere producten waar een batterij in zit niet toegestaan. Net als glas, kunststof, rubber en metaal. Alles wat makkelijk verteerbaar is mag wel mee. Zoals tekeningen, brieven, bloemen en foto’s (zonder lijst).

Hoeveel mensen worden er tegelijk gecremeerd?

Ik krijg weleens de vraag of er meerdere mensen tegelijk in een crematieoven worden gecremeerd. Het antwoord is nee en bovendien is het zelfs wettelijk verboden. Er wordt altijd maar één overledene per keer gecremeerd.

Hoe weet je dat de as van jouw dierbare is die wordt gecremeerd?

Iedere overledene wordt voorafgaand geïdentificeerd door de ovennist. Dit is de persoon die de crematie uitvoert. Iedere overledene krijgt daarnaast een vuurvast steentje mee met een uniek nummer. Dit noem je het crematie steentje en deze zit altijd bij de as die overblijft na een crematie. Het steentje is namelijk bedoelt als identificatiemiddel van de as van de overledene.

Meegaan naar de ovenruimte?

Als ik een familie mag begeleiden bij de uitvaart van hun dierbare bespreek ik altijd de mogelijkheid om mee te gaan naar de ovenruimte. “Ik ben meegegaan omdat ik weleens wilde zien hoe het allemaal gaat”, heb ik meer dan eens terug gehoord van nabestaanden. En ik snap het maar al te goed. Want hoe kun je weten hoe het eraan toe gaat als je er nooit zelf bij bent geweest?
Het blijft een persoonlijke keuze, maar ik vind het belangrijk dat je als nabestaande weet dat de mogelijkheid bestaat om je dierbare tot het laatst te begeleiden. Het hoeft niet maar het kan wel. Weet ook dat je altijd op je beslissing terug mag komen. Stel je hebt van tevoren aangegeven dat je mee wil om je moeder te begeleiden en op het moment suprême voel je je er niet goed bij. Dan kun je er altijd op terugkomen.

Wat zie je bij een crematie in de ovenruimte?

Een ovenruimte van een crematorium is vaak een beetje een klinische omgeving. De kist van je overleden dierbare wordt hier op een metalen plank geplaatst waardoor de overledene de oven in kan. De ovennist geeft voorafgaand aan het starten van het crematieproces uitleg over wat er precies gaat gebeuren. Hierna is er nog een laatste moment van afscheid mogelijk en zal het proces gestart worden. Dit betekent dat je de kist daadwerkelijk de oven in zal gaan. Bij de meeste crematoria opent zich het luik van de oven waarna de kist erin wordt geschoven en daarna sluit het luik zich weer.

Hoeveel as blijft er over?

Hoeveel as er over blijft na de crematie is per persoon verschillend. Volwassen mannen wegen ongeveer 3.2 kg, volwassen vrouwen ongeveer 2.2 kg.

Verbranden je botten tijdens een crematie?

Nee. Je botten vallen wel uit elkaar, doordat elementen hiervan verdampen. Wat men uit de crematieoven haalt na de crematie, is een menselijk lichaam maar dan enkel de botten. De vermaling van deze botten of beenderen, zorgen voor het wit-grijze poeder dat we kennen als as.

Wanneer en wie mag de as mee naar huis nemen?

In Nederland is het wettelijk bepaalt dat de as een maand bij het crematorium waar de crematie heeft plaatsgevonden moet blijven. Daarna kan de opdrachtgever van de uitvaart de as komen ophalen. Meestal krijg je de as mee in een strooikoker. Als je de as liever in een urn meeneemt kun je deze laten vullen door een medewerker van het crematorium.

Wat kost cremeren?

De kosten voor een crematie verschillen per crematorium en per situatie. Het crematietarief is namelijk vaak een combinatie van de huur van de aula en de koffieruimte en het daadwerkelijke cremeren. Standaard wordt er vaak 45 minuten voor een dienst aangeboden en 45 minuten voor de koffiekamer in combinatie met cremeren komt dit gemiddeld op € 1.250 tot € 1.750,-. Je kunt er ook voor kiezen om de ceremonie op een andere locatie te laten plaatsvinden en alleen de crematie zelf door het crematorium te laten uitvoeren. Dit wordt een technische crematie genoemd. De kosten hiervan verschillen tussen de € 650,- en € 900,- en zijn mede afhankelijk of je als familie nog bij de invoer in de ovenruimte aanwezig wilt zijn.

Hoe snel moet een crematie plaatsvinden na overlijden?

In de wet staat dat je binnen zes werkdagen na het overlijden gecremeerd (of begraven) moet zijn. Daarbij telt de dag van overlijden niet mee. “Maar bij mijn oma duurde het veel langer”, vertelde een dame mij laatst. Dat kan voorkomen. Omdat het om werkdagen gaat, kan het zijn dat er door een weekend of feestdagen meerdere dagen tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart zit. Ook kan er in bijzondere gevallen uitstel bij de burgemeester van de gemeente worden aangevraagd. Bijvoorbeeld als je familielid uit het buitenland wil overkomen.

Cremeren op zaterdag of zondag?

Bijna alle crematoria zijn geopend op zaterdagen, behalve als dit een feestdag betreft. Ook zijn er steeds meer crematoria waar je ook ’s avonds of op zondag een crematieplechtigheid kunt boeken. In Delft is dat mogelijk bij crematorium Iepenhof. Hiervoor geldt wel een toeslag.

Waarom kiezen voor cremeren?

Als je kiest voor cremeren heb je de as van jouw dierbare als tastbare herinnering. De mogelijkheden die je met as kunt doen, de zogenoemde asbestemming, zijn eindeloos. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een beetje as te verwerken in een sieraad of een klein monument. Maar ook een urnengraf, of een plek voor de as in een urnenmuur (ook wel columbarium genoemd) is mogelijk. Of je kunt ervoor kiezen de as te verstrooien op een of meerdere dierbare plekken of op een strooiveld bij een begraafplaats. Keuze genoeg.

Heb jij een vraag over cremeren? Stuur me een mailtje: info@stellalarauitvaartzorg.nl 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *