De eerste stappen als je dierbare is overleden

Illustratie bij Checklist bij overlijden van jouw dierbare

0

Een overlijden is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Hoe verwacht of volkomen onverwacht ook. Wie moet je bellen? Wat moet je doen? Hoe snel moet er iets gebeuren? Allerlei vragen die vaak meteen opkomen en mij als uitvaartverzorger regelmatig worden gesteld. In dit blog bespreek ik welke eerste stappen je kunt zetten, zodat je een handige checklist bij overlijden hebt.

Stap 1: Neem de tijd voor het overlijdensmoment

Als eerste wil ik je meegeven dat er na een overlijden geen reden is tot haast. Veel mensen denken dat er direct van alles moet gebeuren. Natuurlijk wil je dat er een mooi afscheid geregeld gaat worden, maar neem vooral even rustig de tijd. Alleen in extreme omstandigheden is het verstandig om snel te handelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een situatie waarbij jouw dierbare op de grond ligt. Probeer hem of haar dan op een bank of bed te leggen op zijn/haar rug. Misschien ben je wel bij het sterven aanwezig geweest? Neem even de tijd om de situatie op je in te laten werken. Ga eventueel bij je dierbare overledene zitten en neem een moment voor jezelf. Je kunt diegene gerust aanraken als je wilt.

Stap 2: Bel belangrijke mensen over het overlijden

Gebruik de tijd die je jezelf hebt gegund om stil te staan bij het overlijden. Bedenk welke familieleden, vrienden of andere belangrijke mensen je van het overlijden op de hoogte wilt brengen. Ga hen bellen of stuur ze een berichtje. Laat ze ook weten wat je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld dat ze naar je toekomen of even naar je luisteren? Uiteraard kun je ook later de voor jouw belangrijke mensen gaan bellen. Uit ervaring weet ik echter dat je door het verlies van een dierbare ineens in een rollercoaster kan komen. Dan vergeet je soms goed voor jezelf te zorgen.

Stap 3: Bel de huisarts om het overlijden te melden

Als je dierbare overlijdt moet je een arts waarschuwen. Bel hiervoor met de huisarts van je dierbare. Is het midden in de nacht? Gewoon bellen! De huisarts of een dienstdoende vervangende arts komt dan zo snel als mogelijk. De arts stelt de dood vast en geeft een officiële verklaring van overlijden af. Als leidraad adviseer ik om binnen een uur na het overlijden de huisarts in te lichten. Als je dierbare overlijdt in het ziekenhuis hoef je de huisarts niet te bellen. Medewerkers van het ziekenhuis schakelen een arts in. Overlijdt je dierbare in een verzorgingsinstelling? Dan kan het zijn dat bij een overlijden ’s avonds of ’s nachts de arts pas de volgende ochtend komt. Check dit eens bij de betreffende zorginstelling, zodat je weet hoe de werkwijze is.

Stap 4: Met wie wil je de uitvaart regelen?

Als de huisarts is geweest kun je een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer gaan bellen. Misschien heeft de overledene een overlijdensverzekering? Of niet? Sowieso goed om te weten: je bent nooit verplicht de uitvaart te laten uitvoeren door de verzekeringsmaatschappij waar jouw dierbare verzekerd is. Bedenk je bij de keuze voor een uitvaartverzorger wat je belangrijk vindt. Wil je een uitvaartverzorger van een grote onderneming of juist van een kleinschalige onderneming? Heb je een voorkeur voor een man of een vrouwelijke uitvaartbegeleider? Jong of liever een wat ouder persoon? Met een traditionele of liever een moderne werkwijze? Als je nog in de periode voor het overlijden zit, maak dan eens kennis met enkele uitvaartverzorgers. Dan kun je later je keuze maken.

Tot slot: als je dierbare overlijdt, kan er veel op je afkomen. Neem je tijd en doe het stap voor stap. Deze checklist bij overlijden kan je daarbij helpen.

Uitvaartverzorger in Delft en omstreken

Ben je op zoek naar een uitvaartverzorger/begrafenisondernemer in Delft, Midden Delfland of andere plaats in Zuid-Holland? Iemand die je persoonlijk en liefdevol kan begeleiden bij het regelen van de uitvaart? Iemand die alle tijd voor je heeft? Ik ben er voor je! Ik neem je veel regelwerk uit handen. Denk met je mee en biedt een luisterend oor. Ik ontzorg, maar geef je ook ruimte om dingen zelf te doen. Zo zorg ik samen met jou en de mensen om je heen voor een geweldig afscheid van jouw dierbare. Lees meer over mij als uitvaartverzorger.

Een uitvaartverzorger kun je dag en nacht bellen. Mij dus ook! Als je mij belt dan stemmen we af hoe snel ik naar je toe zal komen. Ook bespreek ik wat er op dat moment nodig is. Bij alles rondom de
uitvaart kun je rekenen op mijn persoonlijke en liefdevolle begeleiding. Wil je weten hoe anderen mijn begeleiding hebben ervaren? Bekijk dan de reviews van Stella Lara Uitvaartzorg.

Download hier de checklist.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.