Dit moet je echt weten over begraven

Als je dierbare overlijdt zal de vraag of jouw dierbare begraven of gecremeerd mag worden snel op tafel komen. Misschien heeft jouw dierbare zich hier vooraf heel duidelijk over uitgesproken. Maar het kan ook zijn dat er geen wensen bekend zijn. Als uitvaartverzorger adviseer ik je hierin graag. Ik vertel je wat de mogelijkheden zijn, maar ook de voor- en nadelen van begraven of cremeren. In dit blog ga ik specifiek in op vragen over begraven, die families mij vaak stellen. Ook help ik enkele veelgehoorde misverstanden over begraven de wereld uit.

Wanneer begraven na overlijden?

Een van de eerste vragen die families mij vaak stellen is hoe snel hun dierbare begraven moet worden? In de wet staat dat je binnen zes werkdagen na het overlijden begraven (of gecremeerd) moet zijn. Daarbij telt de dag van overlijden niet mee. “Maar bij mijn oma duurde het veel langer”, vertelde een dame mij laatst. Dat kan voorkomen. Omdat het om werkdagen gaat, kan het zijn dat er door een weekend of feestdagen meerdere dagen tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart zit. Ook kan er in bijzondere gevallen uitstel bij de burgemeester van de gemeente worden aangevraagd. Bijvoorbeeld als je familielid uit het buitenland wil overkomen.

Wat gebeurt er als je kiest voor begraven?

“Ik wil niet begraven worden, want dan word ik opgegeten door de wormen”, hoor ik vaak als we de mogelijkheden voor de uitvaart bespreken. Dit is een fabel. Als je begraven wordt, moet dit namelijk wettelijk minimaal 65 tot 70 cm onder de grond gebeuren. Wormen leven alleen in de bovenste laag. Ze kunnen dus nooit bij je lichaam komen. Je lichaam ontbindt na je overlijden van binnenuit door de bacteriën die je bij je draagt.

Algemeen graf of particulier graf?

Bij begraven kun je kiezen voor een algemeen of particulier graf. Bij een algemeen graf kom je met meerdere personen in een graf te liggen. Je kent die andere personen niet. Op de meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen er maximaal drie mensen in een algemeen graf begraven worden. Een particulier graf is een eigen graf wat je koopt. Vaak is een particulier graf voor twee of drie personen. Het verschil met een algemeen graf is dat je bij een particulier graf zelf bepaalt wie erin komen te liggen.

Wat kost een begrafenis?

Een vraag over begraven die families mij regelmatig stellen is: “Is begraven niet hartstikke duur?’’ Dat hangt er vanaf waar je voor kiest. Begraven worden in een algemeen graf is goedkoper dan een eigen graf. Daarbij verschillen de kosten voor begraven nogal per gemeente. Wil jij begraven worden en wil je weten wat dat kost? Stuur me een berichtje en ik zoek het voor je uit.

Waar begraven?

Een tijdje geleden mocht ik de uitvaart van een superlieve opa begeleiden. Een van zijn kleindochters vroeg mij of haar vader perse in zijn eigen woonplaats begraven moest worden? Ik kon haar geruststellen dat dit niet hoeft. Je kunt op (bijna) iedere gewenste plek in Nederland begraven worden. Dit is niet gebonden aan waar je woont. Tegenwoordig zijn er ook veel natuurbegraafplaatsen waar je een mooie plek kunt uitzoeken.

Waarom begraven?

Als je kiest voor begraven heb je een plek om naartoe te gaan. Een plek om te gedenken en herdenken. Ieder jaar op de sterfdag en geboortedag van mijn broer ga ik samen met mijn familie naar zijn graf. We leggen een witte roos en praten over hem. Ik vind dit een heel mooi ritueel. Ook ben ik heel blij dat er een plek is waar ik dicht bij mijn broer kan zijn.

Heb jij een vraag over begraven? Stuur me een mailtje: info@stellalarauitvaartzorg.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.