Je lichaam laten resomeren: wat is dat nu eigenlijk?

Je hoort er de laatste tijd steeds vaker over: resomeren. De onlangs overleden bisschop Desmund Tutu is ook geresomeerd. Resomeren komt van het griekse woord ‘resoma’ dat hergeboorte van het lichaam betekent. Maar wat is het nu eigenlijk? Waarom kiezen mensen hiervoor? Wat kost resomeren? Waar kan het en waarom zou je ervoor kiezen? In deze blog vertel ik je er meer over.

Watercrematie

Resomeren wordt ook wel watercrematie genoemd. Dat is namelijk wat er gebeurt. In plaats van dat een lichaam verbrandt door vuur zoals bij een crematie wordt bij resomeren het lichaam met heet water en kaliumhydroxide (dit is een stof met een hoge PH waarde) opgelost. Resomeren noemen we ook wel alkalische hydrolyse. De oplossing op waterbasis is bedoeld om het natuurlijk proces dat het lichaam doormaakt na het overlijden te versnellen, waardoor het lichaam versneld ontbindt.

In plaats van een crematieoven gaat het lichaam bij resomeren in een biologisch afbreekbare kist of wade. Hierna wordt het lichaam in een Resomator geplaatst. Hierin zijn sensoren geplaatst die het lichaam wegen. Dit is belangrijk omdat het gewicht bepaalt hoeveel water en alkali er nodig is om het lichaam op te lossen. De Resomator is een vat dat onder druk wordt gebracht (4,5 Bar). Een pomp zorgt ervoor dat de vloeistoffen gedurende het proces gemixt blijven. Tijdens de resomatie ligt de temperatuur op ongeveer 180 graden Celsius. Deze temperatuur is nodig om ervoor te zorgen dat de aanwezige stoffen optimaal op elkaar reageren. De chemicaliën doen hun werk om het lichaam te ontbinden. In onderstaande tekening is het resomatieproces weergegeven of bekijk onderstaand filmpje.

Wat blijft er over?

Het resomatieproces duurt gemiddeld 3 tot 4 uur. Daarna blijven er twee dingen over. Een waterachtige steriele vloeistof en de botten van het lichaam. Deze overblijfselen worden gedroogd en zijn door het proces poreus geworden. Hierdoor zijn ze eenvoudig te vermalen tot een witkleurig poeder. Dit is de as. Deze is dus wit van kleur en kun je eventueel bewaren in een urn. De waterachtige steriele vloeistof die overblijft bevat geen DNA. Dit vergaat namelijk door de hoge temperatuur van het water en de hoge PH waarde. Het water wordt gezuiverd in een waterzuiveringsinstallatie. Hierna kan het water terug naar de watercyclus, bijvoorbeeld een lokale rivier.

Resomeren visueel weergegeven

Waarom zou je je lichaam willen laten resomeren?

Resomeren is veel vriendelijker voor het milieu dan cremeren of begraven. Bij resomeren is er namelijk een veel lagere uitstoot van broeikasgassen en fijnstof. Ook is het waterverbruik lager en is er minder ruimte nodig dan bij begraven of cremeren.

Is er een andere uitvaart?

Nee. Of je nu kiest voor een crematie, een begrafenis of resomatie, in alle gevallen kun je afscheid nemen tijdens een uitvaartceremonie. Het grootste verschil is dat bij de keuze voor resomeren de overledene in een biologisch afbreekbare kist of wade komt te liggen voordat plaatsing in een Resomator mogelijk is.

Kun je al kiezen voor resomeren in Nederland?

Nog niet, maar dat gaat veranderen. Resomeren is een nieuwe manier van lijkbezorging. In de Wet op de lijkbezorging staat onder andere wat er moet gebeuren met het lichaam van een overledene. De keuze is hierbij vooralsnog: begraven, cremeren of ter beschikking stelling aan de wetenschap. Resomeren komt er als nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Dit gebeurt zodra de Wet op de Lijkbezorging is aangepast. De verwachting is dat dit in de eerste helft van 2022 gaat gebeuren. Den Haag is een van de eerste plaatsen zijn waar resomeren dan mogelijk wordt.

Wat kost het?

Omdat resomeren nog niet is toegestaan in Nederland is nog niet duidelijk hoeveel resomeren zal gaan kosten. De verwachting is dat de prijs ongeveer hetzelfde zal zijn, als wanneer je kiest voor een crematie. Het kan ook zijn dat doordat resomeren milieuvriendelijker is, het goedkoper zal zijn dan cremeren. Zodra resomeren wordt toegestaan in Nederland zal ook de prijs duidelijk worden.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen rondom resomeren? Stuur een mail aan: info@stellalarauitvaartzorg.nl en ik bericht je zodra er nieuws te melden is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.